Kruunusiltojen rakennushankkeesta muutoksia väyläliikenteeseen

Kruunusillat-raitiotie yhdistää Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Helsingin keskustaan. Samalla se luo uuden merellisen reitin myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille. 

Tavoitteena on aloittaa raitiotien matkustajaliikenne Laajasalon ja Hakaniemen välillä vuonna 2027. Hakaniemen ja keskustan välisen osuuden rakentamisaikataulua ei ole vielä päätetty. Lisäksi Laajasalossa ns. Yliskylän lenkin toteuttamista tutkitaan.

Kruunusillat-raitiotie toteutetaan kahden urakkamuodon yhdistelmänä: Kalasataman eteläkärjen eli Nihdin ja Kruunuvuorenrannan väliset kaksi siltaa, eli Finkensilta ja Kruunuvuorensilta, sekä Korkeasaaren maarakennus toteutetaan kokonaisurakkana. Kruunuvuorensillasta, noin 1200 metriä, tulee Suomen pisin silta.

Yhteyden muu rakentaminen, mukaan lukien Nihdin ja Hakaniemen välinen Merihaansilta, tehdään puolestaan allianssimallilla. Allianssiin sisällytetään myös yhteyden varrella olevia muita maarakennus-, kadunrakennus- ja kunnallisteknisiä töitä. Yksi tällainen työ on uuden Hakaniemensillan rakentaminen ja vanhan purkaminen. 

Siltojen rakentaminen vilkkaalla veneilyalueella vaikuttaa väistämättä veneilyyn rakentamisen aikana. Myös lopputilanne eroaa tilanteesta, joka alueella oli ennen rakentamisena aloittamista. Lue lisää Helsingin kaupungin veneilijöille tarkoitetulta sivustolta täältä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom määrää vesikulkuneuvolla liikkumista koskevan 10 km/h nopeusrajoituksen Helsingissä Kruunuvuoren ja Palosaaren välisen Kruunuvuorensillan rakennustöiden aikaisen yksityisellä kulkuväylällä olevaan kulkuaukkoon lähestymisalueineen. Esitetty alue on yksityisen kulkuväylän levyinen, ulottuen aukosta 50 m pohjoiseen sekä 50 m siitä etelään karttaliitteen mukaisesti.

Samalla kehotetaan Helsingin kaupunkia merkitsemään ohituskielto samaiselle alueelle, sekä sillan rakennuttajaa merkitsemään alikulkukorkeuden rajoittamista ilmaisevat vesiliikennemerkit.

Poikkeamat kiellosta tai rajoituksesta

Päätös ei koske virka-, ensihoito- ja pelastustehtävien suorittamiseksi, Puolustusvoimien toiminnan varmistamiseksi sekä muusta vastaavasta syystä välttämätöntä vesikulkuneuvolla liikkumista.

Lisätietoja rakentamisesta myös Kruunusillan allianssin sivustolta.

Kartta tulevan raitiotien reitistä Helsingin keskustan ja Laajasalon välillä.
Kirjaudu