Fårholmenin 19. Regatta

Fårholmenin 19. regattaa vietettiin loppukesän helteessä. Taivas oli regattapäivän valjetessa pilvetön, eikä edellisen päivän sumusta ollut tietoakaan. Perjantain sumu olikin paikoitellen sankka ja toi haasteita regattaan veneileville seurueille. Kaikki halukkaat venekunnat kuitenkin pääsivät lopulta Fårholmenin suojaan.
Itse regattakilpailu oli mielenkiintoinen, vaikka osallistuvien kapteeneiden määrä oli pienempi kuin yleensä; viisi kilpapurtta suoritti reitin. Gastipörssissä ei vielä regatan aattoiltana ollut tungosta, mutta varsinaisen kilpapäivän aamuna halukkaita gasteja oli riittämiin ja kilpajoukkueet saatiin mainiosti kasaan.

MONET JÄSENET VASTUUTEHTÄVISSÄ

Vaativaa ja tarkkuutta sekä hötkyilemätöntä luonteenlaatua kysyvää yliajanottajan tehtävää hoiti vankalla kokemuksella ja ammattitaidolla Pekka Parkkonen. Alkupamaukset kajahtivat klubin lähes 90-vuotiaalla tykillä, jota Ari Lius käsitteli tottunein ottein. Alkoi kiihkeä kisa, jossa kuitenkin reilu ja rehti urheiluhenki oli verissäpäin taistelua hallitsevampi tunnetila. Tältä ainakin katsomon puolella kisaa seuraavasta vaikutti. Aivan kaikki kisan aikana veneissä mahdollisesti käydyt kiivaatkin sananvaihdot eivät koskaan tulekaan yleisön tietoon ja se on hyvä niin.
Kisaan ampaisivat Mimir kapteeninaan Sakari Salonen, Namorada Bernt Rönnebergin alaisuudessa, Robert Rönnebergin Ann-Mari, Patrik Sandberg Razorillaan sekä klubin uusi tulokas (vene, ei kapteeni!) Kimmo Jalosen White Lady, jolla ikää on kunnitoitettavat 56 vuotta ja takana useampikin maailmanympäripurjehdus. Kilpa oli jännittävä, melko tasainen ja isä ja poika Rönnebergin välillä käytiin lopulta tiukkaakin tiukempi taisto kärkisijasta.
Tässä regatassa oli viimeistä kertaa käytössä niin sanottu LYS-luku, sillä ensi vuonna FIN rating korvaa LYS-luvun. Uusi systeemi on kehitetty Ruotsissa ja se on Ruotsissa ja Norjassa jo käytössä. FIN rating on tarkempi ja oikeudenmukaisempi, valaisivat asiaan perehtyneet regattaseurueen jäsenet.
Regatta yhdistää myös veneileviä sukupolvia; Rönnebergin suvusta mukana olivat niin seniorit, juniorit kuin nuorimmaisetkin, eli regatan tulevaisuus lienee turvattu.

YLEISÖ JÄNNITTI

Noin kaksituntisen regatan aikana yleisö eli mukana, mutta saattoivat jotkut jo maistella hiukan kisajuomia ja nopeimmat naiset ottivat päiväsaunan. Maaliin tuloa ehtivät kaikki taas jännittämään laiturille. Kiitos Artolle, joka oli urakoinut puita etukäteen, jotta kaikki halukkaat pääsivät saunomaan sopivissa ryhmissä ja turvaväleistä oli mahdollista huolehtia. Miesten vuoro koitti naisten jälkeen kello neljän aikoihin ja siellä jo saatettiin regatan jäkipelejäkin käydä. Ehjin nahoin kaikki kuitenkin saunasta aluksiinsa kotiutuivat.
Saunan terassilla viivähtäessä katse osui väistämättä kauniisiin ruukkuistutuksiin, joiden alullepanija(t) ja hoitaja(t) eivät itsestään meteliä pidä. Kaunis kiitos heille! Kuten myös Tinelle, jonka parkkiintuneen merimiehen kuoren alla asustava herkkä ikinuorukainen on aidannut ja nimennyt terassin luona kasvunsa alussa olevan pihlajan. Sorbus Aucuparia.

OHEISTOIMINTAAKIN OLI

Kilpailuhenkeä saattoi toteuttaa myös heittoliinakisaan osallistumalla. Yllättävän tasaisen kilpailun voittajaksi selviytyi Jukka Oja-Lipasti. ONNEA vielä!
Epävirallista kilpailua käytiin myös regattaviikonlopun venemäärän oikeasta arvauksesta. Arvaukset liikkuivat 17 – 25 paikkeilla. Laskutavasta hiukan riippuen, mutta jos kaikki veneet saapumisaikaan katsomatta lasketaan mukaan, oli oikea tulos 20 venettä. Arvauskisan voittaja saa ilmoittautua!
Varsinaisen pääkisan, Fårholmenin regatan, palkintojenjako koitti puoli kahdeksan aikoihin. Sen – kuten koko päivän – juonsi suvereenisti ja positiivisella otteella klubimme kunniajäsen ja jo alunperin regattatapahtumaa ideoimassa mukana ollut Sakari Salonen. Palkintoina jaettiin muun muassa Moottorivene 100 vuotta huvi- ja kilpaveneilyä -historiakirjaa, jota kirjoittamassa on ollut myös klubimme jäsen Jorma Rautapää, SMK:n nimikkoshampanjaa sekä pellavaisia laudeliinoja ja venekäyttöönkin sopivia tarvikelaukkuja.

MUSIIKKIA JA ILLANVIETTO


Aamusta saakka osallistujia viihdytti taiten koottu merihenkinen musiikki, kiitos Markku Pesoselle, joka soittolistan oli rakentanut. Elävää musiikkia päästiin kuulemaan myöhemmin illalla, SMK:n oma bändi musisoi ja biisivalikoima oli tällä kertaa kotimaisvoittoinen. Klassikko Juokse sinä humma kuultiin useanakin eri versiona, mm. reggaerytmein ryyditettynä. Pääluvultaan vähäinen, mutta sopivan riehakas juhlakansa intoutui tanssilattiallekin luitaan liikuttamaan. Illan sana on vapaa -osiossa sanansäilää taiten käytteli muun muassa Timo Kekki.
Nukkumatti kutsui juhlijan kerrallaan jossain vaiheessa luokseen elokuun pimeässä illassa. Tähtitaivas hohti kirkkaana, Venus ja Neptunuskin kuun lisäksi tervehtivät uskomattoman kirkkaina yön hiippailijaa.
Fårholmenin regatta on vuoden kohokohtia. Ensi vuonna vietetään 20-vuotisjuhlaregattaa, sitä ei kannata väliin jättää.
Kesää ja veneilykautta on vielä jäljellä, nauttikaamme siitä!
Regatan tulokset: 1. Bernt Rönneberg 2. Robert Rönneberg 3. Sakari Salonen 4. Patrik Sandberg 5. Kimmo Jalonen

Riikka Holmström

Kirjaudu